PRODUK KECANTIKAN TIPS PASTIKAN KULIT SIHAT SEPANJANG BULAN PUASA (2019)

Pola makan dan gaya hidup boleh mempengaruhi kombinasi kulit kita. Saat puasa selama bulan Ramadan 2019 . 💕💞

 

Produk kecantikan

Contohnya, kulit boleh terasa lebih kering dari biasanya. Apalagi dengan faktor perubahan cuaca yang kadang tak menentu, kita perlu usaha lebih keras untuk merawat dan mengatasi kulit kering.

Tanpa mengurangi semangat untuk puasa selama Ramadan 2019, ada beberapa tips yang boleh kamu cuba untuk mengatasi kulit kering , Tips-tipsnya pun sebenarnya cukup mudah. Jom, kita ikuti di sini satu per satu.

1. Lakukan Eksfoliasi

Seperti eksfoliasi (exfoliation) sangat penting untuk menjaga kulit tetap lembap dan sehat. Proses pengangkatan sel-sel kulit mati yang dilakukan dengan benar bisa mencegah kulit jadi kering. Eksfoliasi boleh dilakukan dua kali seminggu. Boleh juga dengan scrub yang sesuai dan boleh diterima oleh jenis kulit wajahmu.

2. Cukupi kebutuhan air putih

Saat berbuka dan sahur, pastikan kamu cukup minum air yg banyak , Karena biasanya kulit kering juga disebabkan oleh tubuh yang dehidrasi . Dengan mencukupi keperluan cairan tubuh saat berbuka dan sahur, maka kelembapan kulit akan lebih terjaga dengan baik.

3. Hindari membasuh wajah dengan air yang terlalu panas

Tidak disarankan membasuh wajah dengan air yang terlalu panas. Kenapa? Karena nantinya boleh melenyapkan kandungan minyak esensial di kulit yang sebenarnya penting untuk menjaga kelembapannya. Sebagai gantinya, boleh basuh wajah dengan air yang suam-suam kuku. Selain boleh membantu menjaga kelembapan kulit juga boleh membanbantu mencegah kulit jadi kering.

Produk Kecantikan yg dapat bantu anda – KITSUI WHITENIN BB

4. Jangan digaru

Kulit yang kering biasanya akan menciptakan sensasi gatal. Di sini kamu haruslah hati-hati agar tidak menggarukan . Karena kalau digaru boleh menyebabkan iritasi dan luka. Kalau gatal, boleh cuba memampatkan dengan ais batu yang dibalut dengan kain yg bersih. Atau boleh disapukam pelembap yang sesuai untuk jenis kulit .

5. Pilih sunscreen yang mengandungi olive oil atau aloe vera

Sunscreen wajib dipakai setiap hari, apalagi kalau kamu lebih banyak buat aktiviti dekat luar . Disarankan untuk memilih sunscreen yang memiliki kandungan minyak zaitun (olive oil) atau lidah buaya (aloe vera) untuk meningkatkan kelembapan kulit.

Selain itu, kamu juga boleh gunakan petroleum jelly atau minyak kelapa untuk disapukan ke area kulit yang kering. Jom, semangat puasa di bulan Ramadan 2018. Tetap cantik dengan kulit yg glowing bukan hal selama puasa sebulan penuh ini.

 

Produk Kecantikan

 

REVIEW PRODUK KECANTIKAN KITSUI

Dah lama nak cerita pasal Kitsui ni tapi ada je masalahnya . Delay delay jadi lamaa pulak . Haritu dah ada up video dekat instagram , lepastu janji nak update blog. tapi janji dicapati pulak omg kejinya .
Setiap kali pergi Watsons, selain daripada section cosmetics & skincare, aku paling suka duduk bertapa dekat section supplement . Suka belek belek tengok supplement untuk kesihatan , supplement untuk kurus , supplement untuk kulit . Biasanya kalau untuk kesihatan tu standard lah kita tengok macam Primrose oil ke, fish oil, vitamin c, semua tu . Untuk bab kecantikan pulak, yang aku perasan paling banyak brand Kitsui punya .
Produk Kecantikan
Aku perhati je. Ada macam macam jenis . Untuk cerahkan kulit, satu jenis. Untuk masalah jerawat, satu jenis. Untuk detox, satu jenis. Untuk kuruskan badan, satu jenis . Eh banyak nau produk dia ni !
Yang menariknya, cemana produk Kitsui ni boleh dijual di Watsons, melainkan produk jenama ni bukan lah produk beshe beshe yang tak buat R&D main timbang kilo macam produk merepek dekat jual yang jual bersepah sekarang kan? Siap dapat award Super Health Brand 2016 & 2017 yuols!
Makin kerap datang watsons, makin banyak kali pulak bertentang mata dengan produk produk Kitsui ni. Last last, aku decide nak meminang theyols lah .
Belek punya belek, pilih dua dulu .
produk kecantikan
1. Whitenin B.B
2. Pimple Away
Kenapa pilih 2 ni? Sebab ;
1. Mendambakan kulit cerah
2. Mendambakan kulit flawless tanpa jerawat

Patut tak buat 2 entry lain lain?

Ha okaylah , post yang ni cerita pasal Whitenin B.B dulu . Second post , baru cerita pasal Pimple Away . Cun? Okay?

Whitenin B.B Drink Super Hydrolyzed Vit C
Ingredients :
Alpha lipoid Asid, Ekstrak Campuran Beri, Ceri Acerola dan Ekstrak Oren
What it claims :
– Mencerah & memutihkan seluruh wajah
– Menghalang pembentukan blackhead & whitehead
– Membantu mengurangkan jerawat muka dan badan.
– Mengawal minyak berlebihan di muka.
– Menaikkan seri wajah.
– Mencerahkan mata.
– Menghalang penghasilan melanin kulit.
– Memutihkan kulit menjadi putih pink & gebu
– Menutup liang pori muk.a
– Meningkatkan kecerahan warna kulit dengan ketara dalam masa 1-2 minggu.
Texture / Product form :
 
Serbuk , dicampur dengan air
Produk kecantikan
Packaging : 
Satu kotak ada 15 packs (10g)
Rasa/ Cara Pengambilan :
Rasa oren, nak sedap bancuh lah dengan air sejuk . tapi kalau air sejuk jenuh sikit nak kacau sebab jadi berketul . Rasa macam better bancuh dengan air suam dlu, lepastu add on air sejuk bagi dap dapp
Sehari 1 sachet je dah cukup . Sekota untuk 15 hari
Price :
RM38.80
Produk Kecantikan
Overall Review
Bila baca ingredient, dah boleh agak dah rasa dia macam mana . Nak pulak ada sebut Hydrolized vitamin c, dah ada nama vitamin c confirm lah rasa oren uols . Plus dekat ingredient terang terang tulis ada ‘ekstrak oren’ ehehek . Pengalaman lalu (ecehh) bila minum supplemen mesti masam, orang manis gila diabetes potong kaki tapi yang Kitsui Whitenin BB ni not bad la, masham manis semua cukup .
Produk Kecantikan
Aku takdelah letakkan harapan tinggi sangat awalnya sebab so far supplemen aku makan banyak yang susah nak nampak hasil . Sebab bila halfway tu aku cepat give up haha. Lagipun yang ni RM38.80 je sekotak , aku tak ralat sangat . Sebab biasanya supplement biji biji dulu aku beli sampai RM120 untuk 30 biji pun sis sanggup lol .
Masa hari pertama and kedua minum takde rasa perubahan sangat . Bila masuk hari ketiga baru perasan yang bila bangun pagi kulit macam tak berminyak sangat . Tengok cermin pun macam selera sikit tengok muka sendiri. Kalau tak, omgeee hahaha . Tapi yang ketara aku perasan , bab pore appearance lah . Biasanya kalau tak makeup , memang nampak sangat pore besar besar, tapi lepas cuba Whitenin BB Drink ni, notice lah yang pore appeared to look smaller, tak berlobang lobang yang tragis sangat . lobang masih ada, cuma nya nampak sopan sikit la haha . Bila makeup pun alahai syantik je nampak .
Sekotak ni dah habis pun tapi haritu minum tipu tipu . Kejap minum kejap tak kejap kongsi Hilmi sibuk nak minum gak so overall kesan maksimum tu tak jelas sangat . Lagipun, aku sejenis malas bebenauuuu nak minum air kosong. Nak cukupkan 8 Liter tu memang macam ajak bergaduh haha . Orang , kalau makan supplement gini kena rajin minum air. Baru lah supplement tu bekerja dengan baik , baru lah kesan ketara.  Tapi sis degil , terima lah padahnya haha .
Tapi banyak je positive feedback untuk produk Kitsui yang ni, and yang lain lain gak . Cuba kalau korang google ‘Kitsui Whitenin BB Review Malaysia’  , ada ramai lagi blogger lain yang review gak .
Point dia sekarang , tak kisah nak cari alternatif untuk syantik syantik . Yang penting kena pepandai lah cari produk yang elok dan tak memudaratkan . Salah satu tipsnya ialah , beli lah dekat farmasi ataupun drugstore macam Watsons and Guardian . Sebab bukan senang senang tau nak dapatkan kelulusan untuk dibolehkan jual dekat farmasi/ drugstore melainkan produk tu dah lalui ujian, and dapat kelulusan .
Ngerti kamu?
p/s : Nanti cerita pasal Kitsui Pimple Away plak ye? Yang tu dahsyatt …
Facebook: kitsuimy
Instagram: kitsuimalaysia
Related search : Kitsui whitenin bb okay ke, kitsui okay ke, kitsui selamat, kitsui untuk ibu mengandung, kitsui ibu menyusu boleh minum ke, kitsui untuk kurus, kitsui untuk cerah kulit, kitsui untuk masalah jerawat, suplemen jerawat murah, suplemen mencerah murah dan selamat, suplemen putih kulit murah dan selamat, kitsui berkesan, kitsui ok ke, produk kitsui mana yang bagus