PENJAGAAN KULIT UNTUK REMAJA 15 TAHUN

PENJAGAAN KULIT UNTUK REMAJA 15 TAHUN

Kulit mengalami perubahan besar dan banyak perubahan semasa perkembangan atau masa pubertas, itulah sebab mengapa banyak remaja memerlukan penjagaan kulit khas.
Masalah kulit yang paling biasa dihadapi oleh remaja adalah jerawat.

KENAPA JERAWAT BERLAKU DALAM REMAJA?
Jerawat boleh berlaku pada remaja kerana beberapa sebab:

1. Hormon – Tubuh akan menghasilkan lebih banyak hormon semasa remaja, terutamanya androgen, yang mencetuskan pengeluaran minyak. Apabila minyak berlebihan, liang-liang akan ditutup dengan mudah, dan akan terdapat banyak bakteria pada kulit. Ini akan menyebabkan keradangan dan kemerahan, bengkak yang dikenali sebagai jerawat.

2. Makeup – Gadis remaja mula bereksperimen dengan solek semasa pubertas, menyebabkan kulit mereka terdedah kepada rahim yang boleh merengsakan kulit atau menutupi liang-liang dan menyebabkan jerawat.

3. Kelalaian – Ramai remaja, terutama lelaki muda, tidak tahu cara yang betul untuk menjaga kulit mereka dan akhirnya tidak memperlakukannya sama sekali. Ada yang menggunakan produk penjagaan kulit, malangnya mereka tidak memilih produk yang tepat kerana kekurangan maklumat atau pengetahuan.

CARA TEPAT PENJAGAAN KULIT
Terdapat cara mudah untuk menjaga kulit remaja yang dapat membantu mereka menjaga kulit mereka.

1. Bersihkan dengan perlahan – Gunakan pembersih ringan, tanpa wangian yang tidak merengsakan tetapi boleh membersihkan kulit dengan teliti.

2. Gunakan pelembap – Pelembap yang betul boleh melembapkan kulit dan mengurangkan ketidakselesaan kulit kering dan gatal-gatal. Pelembap juga memelihara kulit daripada mengeluarkan terlalu banyak minyak akibat kulit kering.

3. Berikan perlindungan – Sangat disarankan untuk menggunakan pelindung matahari untuk mengelakkan kerosakan kulit dari sinaran UV dari matahari.