MASALAH UMUM PADA KULIT KOMBINASI

6 MASALAH UMUM PADA KULIT KOMBINASI DAN CARA TERBAIK MENGATASINYA.

 


.
Kulit kombinasi biasanya terdiri daripada kulit kering atau biasa dengan beberapa bahagian muka berminyak, biasanya di dagu, hidung dan dahi. Kebanyakan orang mempunyai jenis kulit ini. kulit kombinasi juga sering mengalami masalah dengan pori-pori yang luas, komedo, dan kulit berkilat.

Masalahnya, kombinasi kulit memerlukan rawatan yang berbeza untuk setiap bahagian. Krim pelembap boleh menjadi terlalu lembap dan membuat hidung dan dahi anda berminyak. Walaupun minyak menyerap topeng berjaya menghilangkan minyak di kawasan T (dahi, hidung, dagu), tetapi menjadikan wajah kering. Berikutan tips untuk mengatasi sebarang masalah dengan kombinasi kulit .

Masalah 1:
Kawasan T adalah berminyak selepas mencuci muka anda
Kurang daripada sejam selepas mencuci muka anda, beberapa bahagian muka anda berminyak lagi.
Untuk rawatan di pagi dan petang, anda harus mencuci muka dengan pembersih (pembersih) dengan lembut. Kemudian perlahan-lahan sapu kawasan T dengan berus pembersih atau berus gigi bersih.

Masalah 2:
Pelembab membuat kulit lembap normal, tetapi kawasan T adalah berminyak. Penggunaan pelembap untuk kulit biasa menjadikan pipi dan kawasan sekitar merasa lembut, tetapi menjadikan kawasan dahi, hidung dan dagu berminyak.
Untuk mengatasi masalah ini, gunakan pelembap dengan kombinasi bahan-bahan yang terasa seperti asid salisilik dan silika dengan hidrator bebas minyak seperti gliserin dan asid hyaluronik.

Masalah 3:
Liang luas, terutamanya di kawasan T
Alexa Boer Kimball, penolong profesor dermatologi di Stanford University School of Medicine mengesyorkan rawatan pori dengan produk yang mengandungi retinol, Alpha Hydroxy Acid (AHA), atau Beta Hydroxy Acid (BHA). Bahan-bahan ini boleh membantu mengelupas kulit mati dan mencegah liang tersumbat.

Masalah 4:
Jerawat dan kulit mengelupas bersama
Kerana kulit mengalami jerawat, anda cuba mengelakkan pelembap berminyak. Tetapi ini sebenarnya menjadikan keadaan kulit kering lebih teruk, malah mengupas. Untuk mengatasi masalah ini, merawat muka dengan dua jenis topeng 2 kali seminggu. Gunakan topeng pelembab pada kulit kering. Sementara itu, topeng tanah liat khusus untuk kulit berminyak boleh digunakan untuk merawat bahagian berminyak.

Masalah 5:
Kawasan T mudah berminyak apabila cuaca panas
Cuaca yang panas dan lembap cenderung menjadikan kawasan dahi, hidung dan dagu semakin berminyak. Kadang-kadang kurang dari 1 jam selepas dipoles ia sudah kelihatan serbuk berkilat. Satu-satunya penyelesaian yang cepat untuk mengatasinya ialah kertas minyak atau kertas. Letakkan dalam dompet atau beg kosmetik anda dan bawanya ke mana sahaja anda pergi.

Masalah 6:
Kawasan T mengupas. Sekiranya kawasan T sedikit diencerkan dan kulit di bawahnya merah, kemungkinan anda mempunyai dermatitis seborrheic. Keadaan ini juga dikenali sebagai kelemumur muka, disebabkan oleh percambahan kulat dan bakteria yang biasanya menyerang kulit kepala. Boleh diatasi dengan krim anti-kulat. Tetapi jika kulit anda sensitif atau mengelupas adalah sangat teruk, anda harus mendapatkan nasihat daripada ahli dermatologi.

Adakah kulit kombinasi anda juga mengalami masalah di atas? Cuba gunakan petua ini untuk mengatasinya.

https://kitsui.com.my/