CARA TETAP MUDA – 8 TIPS UNTUK LIHAT & RASA MUDA

Ramai yg berkata penuaan tidak dapat di elakkan, Adakah ini betul? Kami telah mengumpulkan 8 tip untuk berasa lebih muda mulai hari ini!

1. Mengelak Matahari Untuk Kekal Muda
Sentiasa, sentiasa, selalu memakai pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya 30 SPF rating, dan pastikan ia spektrum luas (menghalang sinaran UVA dan UVB). Tidak kira jika hari berawan atau terang – sinaran UV sentiasa ada. Dan ingatlah untuk mamakainya  semula setiap beberapa jam supaya ia terus melindungi kulit anda.

Kerosakan dari UVA dan sinaran ultraviolet UVB dikaitkan dengan kira-kira 90% tanda-tanda penuaan yang kelihatan . Sinar UV memecah elastin tisu yang memberikan keanjalan kulit.

Pemecahan elastin tisu Ini akan menyebabkan penampilan yang kusam, membosankan, dan juga menyebabkan nada kulit, kedutan, dan bintik-bintik yang tidak seimbang. Kerosakan Hanya akan muncul dalam lingkungan usia 40thn, jadi pencegahan awal adalah sgt kritikal.

2. Makan Diet Tumbuhan yang Kaya.

Untuk nampak muda dan sihat adalah lebih mudah apabila anda makan makanan yang sihat kebanyakannya buah-buahan dan sayur-sayuran ditambah dengan protein tanpa lemak dan biji-bijian . Makanan ini menyediakan nutrien utama yang menyokong anti penuaan secara sihat di dalam dan luar.

Buah-buahan & sayuran juga meningkatkan pengambilan fitonutrien penting yang membantu mempertahankan diri daripada merosakkan radikal bebas.

3. Minum Banyak Air
Ingin tahu bagaimana untuk kelihatan lebih muda secara semula jadi? Minum 6-8 gelas air ditapis setiap hari untuk memastikan kulit menjadi lembut dan menyokong kesihatan yang optimum.

Dehidrasi menyebabkan kulit menjadi kering dan berkedut. Penghidratan yang betul memastikan tisu dan sel-sel kulit diisi semula, membolehkan kulit yang lebih muda dan sihat.

4. Meningkatkan Aktiviti Fizikal Anda
Pastikan anda aktif setiap hari – penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa senaman yang bersungguh-sungguh, terutamanya latihan jarak intensiti tinggi, boleh melambatkan penuaan pada hampir satu dekad di peringkat selular! Latihan juga meningkatkan aliran darah, menggerakkan oksigen dan nutrien ke sel kerja dalam badan – termasuk kulit – mempromosikan rupa yang lebih muda.

5. Elakkan Produk Tembakau
Merokok adalah salah satu perkara yang paling boleh anda lakukan untuk mempercepatkan proses penuaan tubuh dan kulit anda. Jgan merokok jika anda ingin kekal kelihatan muda.

Cerut dan rokok mengurangkan vitamin C dalam badan, yang membawa kepada kerosakan kolagen dan mempercepatkan pembentukan kedut. Merokok juga menghilangkan elastin kulit, kulit perokok adalah biasanya kering dan  kusam .  Aktiviti merokok secara berulang menyebabkan banyak kedut di sekitar mulut.

6.  Alkohol & Kafein
Alkohol (secara sederhana) boleh mempunyai beberapa manfaat kesihatan , tetapi terlalu banyak alkohol dan kafein mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan dan penampilan anda.

Alkohol dan kafein menghidrasikan dan juga  menghancur nutrien penting di dalam badan anda. Maka kedua dua minuman ini akan mempercepatkan proses penuaan.

7. Mengamalkan Regimen Penjagaan Kulit yang Baik
Mulakan rutin penjagaan kulit harian anda dengan pembersih yang lembut. Sapukan pelembap untuk menghidrat kulit, membolehkan ia tetap  elastik dan mengurangkan penampilan kedutan. Ramuan seperti ekstrak teh hijau, vitamin A, C & E, dan asid hialuronik membantu melindungi radikal bebas, meningkatkan kolagen, dan mengekalkan kelembapan.

8. Meningkatkan Suplemen Pemakanan
Meningkatkan hasil kulit dari kombinasi faktor biologi dan persekitaran. Walaupun garis pertahanan pertama harus menjadi diet yang sihat, adalah juga idea yang baik untuk menggunakan suplemen anti-penuaan  dan suplemen kecantikan untuk membantu melindungi sebarang jurang nutrien.

Suplemen juga boleh membantu anda merasa lebih muda dengan meningkatkan tahap tenaga , nutrisi, meningkatkan mood dan fungsi imun, dan memerangi keradangan.