Bagaimana untuk mengurangkan tekanan – Produk Kecantikan

Tekanan adalah perasaan atau keadaan apabila anda berada di bawah tekanan mental atau emosi yang terlalu banyak. Tekanan ini menjadi stres apabila anda tidak dapat mengatasinya. Setiap orang menunjukkan tindak balas yang berbeza terhadap tekanan dan mempunyai tekanan yang berbeza. Sesetengah penekanan agak biasa, termasuk: kerja, hubungan, dan wang. Tekanan dapat mempengaruhi perasaan, pemikiran, dan tingkah laku anda. Di samping itu, tekanan juga boleh menjejaskan fungsi badan. Antara tanda tekanan yang paling biasa, termasuk kebimbangan, permulaan kebimbangan, gangguan tidur, berpeluh, kehilangan selera makan, dan kesukaran menumpukan perhatian.  Adalah penting untuk anda meluangkan masa dan belajar tentang strategi dan teknik yang berbeza untuk menguruskan tekanan sebelum anda mendapat akibat yang serius untuk kesihatan mental dan fizikal.

Latihan. Berolahraga selama 30-45 minit tiga kali seminggu dapat membuat anda merasa lebih sihat dan mempunyai kendali atas kehidupan yang anda tinggal.  Sesetengah kajian menunjukkan bahawa senaman boleh melegakan tekanan, mengurangkan kemurungan, dan meningkatkan fungsi kognitif. Latihan juga boleh melepaskan endorfin, bahan kimia yang mencetuskan perasaan positif. Terdapat beberapa cara yang boleh anda ikuti untuk bersenam:

 • Cuba berlari. Running boleh melepaskan endorfin dan membuat anda berasa lebih baik selepas berbuat demikian. Cuba menetapkan matlamat untuk diri sendiri, seperti menjalankan 5 atau 10 kilometer. Matlamat seperti ini membuatkan anda bermotivasi dan berasa lebih mampu untuk bertemu dan mencabar.
 • Sertai sebuah kelab renang dan berenang dengan jarak 1.5 kilometer setiap hari. Masuk ke dalam air membuatkan anda berasa lebih kuat dan dapat menghilangkan pemikiran yang tertekan. Kolam juga boleh menjadi aktiviti yang betul jika anda mengalami sakit otot atau sendi.
 • Mengambil kelas yoga. Yoga tidak hanya baik untuk badan anda, tetapi juga dapat membantu anda belajar untuk mengatur pernafasan dan cara minda berfungsi.
 • Sertai pasukan sukan, seperti bowling, bola tampar atau softball. Anda boleh berteman dengan orang baru semasa bersenam serentak. Dengan kata lain, anda mendapat faedah sosialisasi dan latihan dalam satu aktiviti.
 • Cuba mendaki . Apabila anda menghabiskan lebih banyak masa dalam alam dan terdedah kepada udara segar, tekanan yang anda alami dapat dikurangkan.

 

Dapatkan urutan. Terapi urut boleh membantu mengurangkan tekanan. Urut adalah medium yang tepat untuk melegakan diri dan mengurangkan ketegangan fizikal dan emosi yang dialami. Anda boleh mengurut leher, lengan dan telapak tangan anda sendiri. Jika anda mahu, anda juga boleh meminta rakan-rakan anda untuk mengurut atau menggunakan perkhidmatan pakar urut profesional.

 • Urut profesional adalah mahal, tapi ia patut dicuba. Pakar terapi atau urut boleh memberi urutan dan mengeluarkan stres dari badan. Sekiranya anda mempunyai insurans, ketahui jika perkhidmatan urut dimasukkan ke dalam pakej insurans yang anda beli.
 • Urut juga boleh menjadi “permainan pembuka” manis. Jika pasangan anda mahu, mintalah dia mengurut kaki atau belakangnya, dan menonton “arah permainan” dia menuju.

 

 

Makan dengan baik. Mengekalkan jenis yang baik dan diet adalah kunci untuk melegakan tekanan. Dengan pemakanan yang baik, tubuh boleh menangani kesan sampingan tekanan, baik fizikal dan emosi.  Di samping itu, tekanan juga berkorelasi dengan makan berlebihan. Orang ramai cenderung mencari atau menikmati makanan berkalori atau lemak tinggi apabila mengalami tekanan. Jika anda ingin melegakan tekanan, anda perlu memberi perhatian kepada corak atau jenis makanan yang dimakan. Inilah caranya:

 • Nikmati sarapan pagi yang sihat. Sarapan adalah hidangan paling penting atau waktu makan sepanjang hari. Oleh itu, ambil masa untuk makan karbohidrat yang sihat seperti oat , protein seperti daging ayam belanda rendah lemak atau ham, dan buah-buahan dan sayur-sayuran seimbang. 
 • Makan tiga kali sehari dengan makanan berkhasiat yang seimbang. Dengan tidak melangkau makanan, tidak kira betapa sibuk atau menegaskan anda boleh membantu menstabilkan rutin makan anda dan memberikan lebih banyak tenaga. 
 • Luangkan masa untuk menikmati makanan ringan yang dapat menjaga tenaga anda sepanjang hari. Bawa epal, pisang, atau bungkus badam. Elakkan makanan yang membuat anda berasa sakit dan lesu, seperti makanan ringan manis atau soda.
 • Kurangkan pengambilan kafein dan gula. Kafein dan gula boleh memberi rangsangan tenaga sementara, tetapi sering menyebabkan penurunan tenaga dan mood selepas itu. Dengan mengurangkan penggunaan kedua-dua bahan ini, anda boleh tidur lebih baik

Ambil teh herba dan tekanan melegakan sebagai sebahagian daripada rutin harian anda. Sejumlah herba dan teh mempunyai kesan menenangkan dan boleh mengurangkan insomnia, kegelisahan, dan tekanan yang disebabkan oleh kemarahan. Sentiasa pastikan anda telah berunding dengan doktor atau pengamal kesihatan lain sebelum mengambil ubat atau suplemen baru. Antara herba dan teh yang paling biasa digunakan untuk melegakan tekanan termasuklah: 

 • Chamomile – Chamomile adalah tumbuhan yang popular kerana pelbagai bahan yang dapat disembuhkan dan mudah diperolehi. Digunakan secara umum sebagai teh, chamomile sering digunakan untuk melegakan gejala-gejala stres, seperti insomnia dan gangguan perut / pencernaan. 
 • Passionflower – Tanaman passionflower telah digunakan untuk menangani gangguan tidur, kecemasan, dan masalah pencernaan. Kajian terbaru menunjukkan bahawa passionflower mempunyai keberkesanan yang sama sebagai ubat kimia yang doktor menetapkan dalam menangani kebimbangan. Biasanya, tumbuhan ini diseduh atau dimakan sebagai teh. 
 • Lavendel – Penyelidikan menunjukkan bahawa lavender boleh menghasilkan kesan yang menenangkan dan sedatif apabila aroma dihirup. Oleh itu, lavender sering digunakan dalam minyak aromaterapi, teh, sabun, gel mandi dan losyen, dan produk komersial lain. 
 • Valerian Root – Tumbuhan ini boleh digunakan untuk merawat kebimbangan dan insomnia, tetapi tidak boleh diambil lebih lama daripada satu bulan. 

 

Meningkatkan jadual tidur anda. Tidur sangat penting dan tidak boleh “ditipu” atau hanya dikorbankan.  Jadual tidur yang lebih tinggi dapat memberikan manfaat jangka panjang untuk melegakan tekanan kerana tidur mempengaruhi ingatan, prasangka (pandangan orang / benda lain), dan suasana hati.  Penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan rakyat Amerika berasa lebih bahagia, lebih sihat dan selamat jika mereka mendapat 60-90 minit tidur tambahan setiap malam. 

 • Kebanyakan orang perlu tidur 7-9 jam sehari untuk mendapatkan tidur yang cukup / sihat. Tidur terlalu lama / seketika boleh membuat anda merasa letih dan tidak dapat menangani tanggungjawab / kerja harian.
 • Cuba tidur untuk tempoh yang sama setiap malam. Jangan tidur selama lima jam pada hari kerja, kemudian tidur selama 10 jam pada hujung minggu. Jika tidak, anda sebenarnya tidak akan berasa “seimbang” dan lebih letih.
 • Tidur dan bangun pada jam yang sama setiap hari. Dengan corak ini, rutin tidur akan menjadi lebih teratur. Anda juga akan mendapati lebih mudah tidur dan bangun.
 • Luangkan masa untuk berehat di katil sebelum tidur. Bacalah atau dengar muzik yang menenangkan, atau tulis jurnal peribadi. Jangan menonton televisyen atau bermain telefon bimbit kerana ia akan menjadi lebih sukar bagi anda untuk merasa lebih tenang dan menggalakkan minda dan badan anda untuk memasuki mod tidur