7 TIPS KECANTIKAN MUJARAB UNTUK SI KULIT BERMINYAK

7 TIPS KECANTIKAN MUJARAB UNTUK SI KULIT BERMINYAK

 

Apakah jenis kulit dan tip kecantikan yang biasanya anda lakukan? Kulit berminyak mungkin adalah yang paling menjengkelkan, kerana ia akan menyerlahkan bahagian dahi dan dagu anda dengan jelas.

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit berminyak, jangan bimbang, berikut adalah beberapa tips kecantikan yang berkesan untuk kulit berminyak. Penasaran?

1. Gunakan toner

Toner adalah keajaiban bagi anda dengan kulit berminyak. Cari produk toner tanpa alkohol dan gunakan selepas anda membersihkan wajah anda.

2. Eksfoliasi secara teratur

Kulit berminyak cenderung untuk membina sel-sel kulit mati lebih mudah, jadi rawatan Eksfoliasi adalah kunci. Cari produk Eksfoliasi dengan banyak bahan kimia lembut, seperti asid salisilat, yang akan membantu menghilangkan minyak pada permukaan muka dan menjadikannya lebih halus, dan kelihatan kurang berminyak.

3. Melembapkan dengan betul

Walaupun kulit berminyak juga boleh mengalami dehidrasi. Melembapkan menguna pelembap boleh menjadikan kulit anda menghasilkan lebih banyak minyak. Cari produk pelembap yang bebas daripada minyak atau gel ringan untuk menghidrat kulit apabila diperlukan. Pernahkah anda mencuba kaedah ini untuk kulit berminyak anda?

4. Guna produk dengan cara yang berbeza

Kebanyakan orang mula dari tengah-tengah muka dan kemudian ke tepi. Kaedah ini akan meletakkan kebanyakan produk di tengah-tengah muka. Sebaliknya, mulakan pinggir muka, kemudian pusat. Ini akan menghalang kulit muka daripada kelihatan terlalu berminyak pada pertengahan hari.

5. Gunakan kertas minyak sebelum membuat solek

Selepas Anda menggunakan semua skin care, mulakan dengan mengurangkan minyak menggunakan kertas minyak sebelum memulakan solek tersebut. Kaedah ini akan menjadikan rutin solek anda lebih mudah.

6. Gunakan primer sebelum dan selepas solek

Primer bukan sahaja boleh menyediakan wajah sebelum membuat solek, tetapi juga selepas itu sebagai penamat. Selepas menggunakan asas, gunakan sedikit primer di kawasan zon untuk mengurangkan kilauan dan laraskan solek, tanpa menambah produk yang lebih berat.

 

7. Memilih makeup dengan bijak

Hindari produk makeup apapun dengan label dewy atau luminous, berlaku untuk highlight atau produk bertekstur bubuk apapun. Sebagai gantinya, carilah produk makeup dengan label bebas minyak, matte, atau translucent.

Akhir sekali, anda juga boleh mengamalkan produk Kitsui Whitenin BB  , bagi membantu anda mengatasi masalah kulit berminyak disamping mencantikkan kulit wajah anda ..  https://kitsui.com.my/product/kitsui-whitenin-bb/