10 Tabiat Dan Cara Kuruskan Badan Tanpa Senaman Yang Amat Berkesan
Nak kuruskan badan tetapi terlalu malas atau sibuk untuk bersenam? Cuba teknik ini dulu!

Tabiat dan Cara Kuruskan Badan Tanpa Senaman
Kebanyakan kita ingin menjadi langsing dan kelihatan perfect, tetapi banyak diet yang kita telah cuba adalah menyeksakan, dan kesannya hilang dengan cepat selepas kita kembali kepada diet biasa kita. Selain itu, dengan irama kehidupan kita dengan semua kerja, kajian, dan pelbagai tugasan, kita tidak boleh berfikir tentang senaman.

Tetapi jangan putus asa! Kerana mengikut penyataan Bright Side yang melakukan beberapa penyelidikan dan menemui petua yang akan membantu anda untuk menghilangkan berat badan tanpa usaha, tidak ada diet, dan tanpa sebarang senaman. Baca dan ingat!

#1 Jangan lupa untuk minum air

Anda tahu bahawa air adalah kehidupan, dan anda minum pada masa-masa tertentu. Tetapi anda mungkin tidak pernah menyangka betapa bermanfaatnya untuk metabolisme anda jika anda meminumnya pada masa yang sesuai – ia merupakan cara kuruskan badan yang paling basic – dengan senaman atau tidak!

Adalah lebih baik untuk anda minum 1-2 gelas air 30 minit sebelum makan. Dengan cara ini, proses metabolik anda akan menjadi permulaan yang baru, dan perut anda akan dipenuhi sebahagiannya, membantu anda menguranglan pengambilan makanan. Rejim penghidratan ini juga akan mengurangkan gigi manis anda dan menghalang anda daripada menyerbu peti sejuk.

#2 Perhatikan pengambilan makanan anda
Fokus hanya pada memakan makanan anda. Ia tidak akan mengambil banyak masa anda. Duduk di atas meja, jangan tergesa-gesa, jangan cuba multitask, jangan berfikir tentang masalah, jangan menonton TV, dan jangan bercakap di telefon.

Ia hanya anda dan makanan anda. Perhatikan apa yang anda makan dan bagaimana anda melakukannya. Ini akan membantu anda merasai makanan anda dengan lebih jelas dan kurang makan. Makan dengan perlahan.

#3 Gunakan pinggan kecil dan penyepit

Untuk mengelakkan terlalu banyak berfikir tentang saiz bahagian anda, ambil pinggan yang lebih kecil, dan makan hanya jumlah makanan yang boleh dipegangnya. Apabila menggunakan penyepit, anda makan lebih perlahan, dan ini akan membantu anda merasa kenyang dengan makanan yang lebih kecil.

Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah dengan penyepit, gunakan sudu kecil atau tangan anda yang tidak menguntungkan.

#4 Lebihkan tidur

Kami tidak bergurau. Sekarang anda mempunyai alasan yang sempurna untuk kekal di tempat tidur lebih lama kerana ia adalah sebahagian daripada diet anda. Sekiranya anda tidur, anda tidak boleh makan. Logik kan cara kuruskan badan ini?

Selain itu, tidur malam yang baik mempunyai impak yang besar terhadap metabolisme yang baik dan tahap hormon yang betul yang membantu anda tetap bersesuaian. Dan walaupun anda tidak melakukan apa-apa semasa tidur, badan anda tetap membakar antara 50 hingga 100 kalori sejam.

#5 Tidur dalam sejuk

Apa yang perlu anda lakukan di sini ialah menanggalkan termostat anda atau membuka tetingkap. Penyelidikan dari National Institutes of Health mengatakan bahawa tidur dengan suhu 19 ° C (66 ° F) membantu badan anda menyingkirkan kalori kerana ia membakar lemak untuk mengekalkan suhunya.

#6 Tambah beberapa pembakar lemak
Anda tidak perlu menjauhi makanan biasa anda. Hanya mempelbagaikan menu anda dengan salmon, telur, kacang, minyak zaitun, lada panas, dan teh hijau. Mereka akan membantu meningkatkan metabolisme dan membakar lemak dengan lebih cekap. Dan walaupun aroma sitrus atau peppermint boleh mengurangkan selera makan anda, jangan abaikan mereka.

#7 Lupakan larangan

Sekiranya anda ingin makan cookie atau coklat, lakukanlah. Hanya makan satu daripada 3 atau 5, dan makan pada waktu pagi untuk mempunyai masa yang cukup untuk membakar semua kalori pada siang hari. Larangan ketat tidak baik kerana ia menyebabkan tekanan dan, sebagai hasilnya, tahap hormon buruk yang lebih tinggi. Selain itu, anda menyalahkan diri anda jika anda memecahkannya. Sains menyokong anda di sini!

#8 Gosokkan gigi
Kami yakin bahawa anda sudah melakukannya sekurang-kurangnya dua kali sehari, jadi ia tidak akan menjadi sukar untuk anda. Buatkan tabiat untuk berus gigi selepas makan. Itu akan menghalang anda untuk makan lagi.

Pertama, kerana makanan tidak terasa sangat enak apabila anda mempunyai rasa mentol di dalam mulut anda. Kedua, kerana kita terlalu malas untuk berus gigi beberapa kali selepas setiap kali makan, bukan?

Lagipun, tabiat memberus gigi (terutama kepada kamu yang tak buat demikian), boleh tolong anda dalam kesihatan gigi dan mengurangkan bau musuk mulut!

#9 Ketawa
Kami yakin anda suka wayang atau program komedi! Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Obesity Antarabangsa, apabila kita ketawa, penggunaan tenaga kita meningkat hingga 20%. Selain itu, ia menjadikan otot perut berfungsi! Jadi apakah rancangan komedi kegemaran anda? Tontonkannya, dan mulakan “bersenam.”

Bukan sahaja itu, komedi boleh menceriakan anda dan mengurangkan stress – tidak kira apa bentuk badan anda, sains sudah membuktikan mereka yang lebih ceria akan kelihatan lebih cantik dan menawan!

#10 Gunakan kompres panas

Berikut adalah satu kaedah untuk membantu anda menurunkan berat badan semasa anda menonton TV atau membaca buku. Pemanasan menjadikan anda peluh, dengan itu anda akan menyingkirkan cecair yang tidak diperlukan dalam badan anda.

Gunakan kompres panas jika anda mahu mempengaruhi saiz bahagian badan anda. Antara yang paling popular adalah garam atau halia dimampatkan. Untuk meningkatkan kesan dan pastikan kompres anda panas lebih lama, anda boleh menggunakan pengering rambut.

Bukan Untuk Pemalas Sahaja
Tabiat-tabiat dan cara kuruskan badan di atas bukan semata-mata untuk mereka yang sibuk ataupun malas sahaja. Sebenarnya, hampir semua petua adalah teknik cara hidup sihat yang perlu anda lakukan, tidak kiralah anda bersenam atau tidak.

Petua seperti kehidupan yang lebih ceria, tidur yang mencukupi, minum air yang banyak sudah terbukti bukan sahaja menolong anda dalan pengurusan berat badan, tetapi juga petua penting untuk kesihatan fizikan dan mental!

Bukan sahaja anda akan kelihatan lebih sihat dan menawan, tetapi juga lebih ceria dan bahagia! So tunggu apa lagi, ingatkan petua-petua di atas dan mula membuatnya sekarang!